Landing image
Saopštenja

10.9.2021.

Završen gasovod u Rafineriji nafte Brod

Završen gasovod u Rafineriji nafte Brod

„Rafinerija nafte Brod“ a.d. završila je izgradnju gasovoda dužine 5,5 kilometara u koji je uloženo 4,9 miliona evra.

Anatolij Кaraljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod istakao je da je prirodni gas stigao u Rafineriju koja će ovaj energent, u prvoj fazi, koristiti isključivo za vlastite potrebe. On je dodao da su završene pripremne radnje za puštanje u rad kotlovnice na gas. Uvođenjem ovog energenta postiže se važan pozitivan, ekološki efekat - smanjenje emisije štetnih gasova i to CO2 za 27% i N2О za čak 83%.

Nakon što su pribavljene neophodne dozvole i licence, te  ispunjeni svi zakonski uslovi Rafinerija je, ističe Karaljus, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske dobila upotrebnu dozvolu za gasovod sa blok ventilom i pripadajućim obilaznim vodovima i izlazom u okviru kompleksa Rafinerije nafte Brod.

„Naredna faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa. Na taj način ćemo dobiti novi proizvod - komprimovani gas koji ćemo realizovati na benzinskim stanicama, kao i drugim potrošačima“ najavio je Anatolij Кaraljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod.

Tehnički prijem gasovoda, za koji je utvrđeno da ispunjava sve uslove kako normativne, izgrađen u skladu sa propisima Republike Srpske, tako i gradnje,  korišten je materijal koji posjeduje odgovarajuće ateste, izvršio je UNIS institut koji je lider u pružanju usluga iz oblasti vršenje poslova tehničkog pregleda objekata, projektovanje, nostrifikacija, revizija tehničke dokumentacije, zaštita na radu, zaštita od požara i zaštita životne sredine.  

Glavni izvođač radova bila je kompanija „Termoelektro“ Brčko iz koje poručuju da je bio izazov da se uradi jedno ovakvo postrojenje jer su ovakvi projekti vrlo rjetki na našim područjima.